četrtek, 26. februar 2015

Drugi teden


Prejšni teden smo raziskovali znamenitosti Prage. Ker še nismo imeli urnikov ali normalnega dostopa v ŠIS, smo v ponedeljek šli v Erasmus pisarno in na kosilo v menzo z ostalimi Erazmovci iz naše fakultete. V sredo smo se po predavanjih in kosilu resno lotili ogleda znamenitosti. Pogledali smo si močno obljuden Karlov most s številnimi kipi ter stari del mesta na drugi strani Vltave.

Jaka je predlagal, da gremo v kavarno neke galerije, ki jo sicer prenavljajo, a skozi okno WC-ja lahko vidiš židovsko pokopališče, zaradi prenove sicer bolj slabo :) Po kavi so nas dohiteli še Finka in Portugalec, in odpravili smo se do Staromestskega trga, kjer je bil postavljen oder, stojnice in razstava kitajskega kiča, saj so praznovali kitajsko novo leto.


Na tem trgu je še znana astronomska uri, ki ob vsaki polni uri privabi veliko gledalcev. Mimo zgornjih dveh okenčkov se namreč sprehodijo kipi nekih svetnikov, medtem ko smrtko, ki stoji desno od zgornje ure s potegi vrvi zvoni.

V petek sem cel dan sama raziskovala mesto. Začrtala sem si pot in se odpravila od naše fakultete ob reki, čez reko, do malega parka in muzeja Kampa, pa na hrib Petrin, po drugi strani navzdol do samostana in gradu, do parka Letna in dol ter čez reko do Starega trga.

Nabrežje blizu naše fakultete mi je res všeč, je mirno in super za sprehajanje in opazovanje vodne perjadi. Imajo veliko labodov, rac mlakaric, lisk - črnih račk z belim kljunom, rečnih galebov, kadar pride kdo s kruhom pa tudi golobov ne manjka.


Pogled na Vltavo

Čez most. Hrib pred mano je Petrin, na njem je manjši razgledni stolp, ki je bil navdih arhitektom Eifflovega stolpa.

Na rtiču Kampa so mi bila zelo všeč ta stara debla, pravzaprav kipi. V njihovem objemu se ti res zdi kot da si v votlem drevesu. Tu sem ugotovila da mi bo kmalu zmanjkalo baterije, tako da nisem poslikala malega Eifflovega stolpa in gradu.



V objektiv sem ujela le še razgled na Prago iz parka Letna.

Pogled nazaj na grad. Ko sem prišla do Staromestskega trga, se je ravno začela predstava Kitajčkov. Eno uro sem lahko občudovala njihove plese in akrobacije. Če ni bilo nič pusta, je bilo pa vsaj kitajsko novo leto :)

V soboto je Filozofska fakulteta organizirala vodenje po notranjosti grajskega kompleksa. Zjutraj se je Litvanec Kristopas spomnil, da bi nas pred tem peljal še v en park, tako da sem šla zbudit Portugalki in po pol ure smo že hitele na vlak.

Park Gröbovka ima na sredini vinograd Havličkovi sadi, na katere lahko gledaš iz velikega lesenega paviljona, nad vinogradom pa stoji še graščina. Park je čudovit, ga bomo še obiskali. Verjetno, ko drevje malo ozeleni. Kmalu se nam je mudilo do Filofaksa, od koder se je začelo vodenje.


Prikupen češki študent (z zastavico) nas je s tramvajem peljal na grajski hrib in nas vodil po cerkvah, kapelah in ostalih grajskih poslopjih. Ima kar naštudirano zgodovino, je vedel res veliko povedat. Od tega kako je kralj Rudolf v grajskem parku imel jelene in jih streljal skozi okna do tega skozi katero okno so metali uradnike. Nesrečne jelene so pojedli francoski vojaki v času okupacije gradu.

Velika gotska katedrala svetega Vita. Od znotraj in na spodnji sliki od zunaj.

Velika obokana Vladislavova dvorana. Ko so jo zgradili, je bila v 16. stoletju največja dvorana brez opornih stebrov. V njej so med drugim prirejali viteške boje s konji in kopji.

Razgled skozi okno, skozi katerega so poleteli cerkveni uradniki ob drugi praški defenestraciji. Kljub dvajsetim metrom globine so preživeli, saj je bil spodaj velik kup gnoja.

Imajo tudi zanimivo zbirko starega orožja. Z Jakom sva se tako zagledala v oklepe, šleme, ščite, meče in puške, da sva zgubila ostalo družbo. Vsi sestradani so so namreč takoj odpravili po hribu dol v mesto, na kosilo. Potem pa sva jih prav težko našla, saj so si izbrali najbolj skrit lokal. 
V nedeljo sem ostala v Hostivaru, malo sem brala, dešifrirala urnike, pogledala na katere vadbe bom lahko hodila. Zelo sem bila vesela klica domačih po skajpu. Kar vsi so bili doma, tako da sem lahko vse videla in slišala :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar