nedelja, 14. junij 2015

Česke Budejovice

 Od tretjega do petega junija sva z Jakom imela v Českih Budejovicah praktikum iz etologije. Delali smo razne poskuse z živalmi, pri katerih smo opazovali njihovo obnašanje in nato podatke analizirali. Prva dva dneva smo tako testirali teritorialnost afriških podzemnih glodalcev (mole rat) in kako se odzivajo na različne osebke, obnašanje vrbjega kovačka, ko mu v teritoriju predvajaš petje drugega samca. Testirali smo vedenjske vzorce divjih čeških hrčkov in ptic, ki jih ujamejo za en teden, da se malo poigrajo z njimi, potem pa jih spustijo nazaj. Hrčke smo spustili v dve različni areni in glede na njihovo gibanje ocenili ali so pogumni ali ne, pri drugem poskusu pa smo jih v vodnem labirintu trenirali, da na kopno lahko priplavajo samo, če plavajo proti severu, nato pa v kletki obrnili magnetni pol in gledali, če bodo vedeli, kje je sever. Želijo ugotoviti, kako dobro magnetorecepcijo imajo te živali. Ptičem pa smo ponujali različno velike črve in gledali, katerega pojedo. Mali ptički sploh niso probali pojesti velikega črva, kos pa je ignoriral male. Zadnji poskus je bil z ribicami, ki smo jih glede na gibanje v akvariju ocenili na stopnjo poguma ali sramežljivosti, nato pa parčke ribic dali na različne konce akvarija in gledali, kako hitro se najdejo. Tisti, ki pašejo skupaj, naj bi se našli hitreje.
 Zvečer smo imeli čas za ogled mesta. Ko sva ob reki šla nazaj proti študentskim domovom, sva videla, da vsi pijejo neko rdeče pivo, tako da sva ga tudi midva šla poskusit. Ima malinov okus. Hecna roza pena je bila zelo obstojna.

Drugi večer je bil pred faksom koncert profesorskega orkestra. So igrali odlične rahlo jazzovske komade. Seveda se je točilo tudi pivo. Tretji dan smo predelali rezultate poskusov in šli nazaj v Prago. Prespali smo v študentskih domovih. Najina soba je na vratih imela nalimane te pokemone, ki jih imam še jaz doma na eni omari.

Ni komentarjev:

Objavite komentar